Platforma WordPress a evoluat si nu mai este de mult doar o platforma de bloguri. Cu ajutorul ei poti realiza site-uri foarte bune, intr-un timp mult mai scurt fata de alte metode clasice. Marele avantaj al acestei platforme este acela ca poti instala diferite plugin-uri care te ajuta sa faci aproape orice iti doresti. Eu, de fiecare data cand setez cate un site pe platforma WordPress, am o lista de plugin-uri pe care le instalez de la bun inceput, inainte de orice alte plugin-uri.
WP No Category Base
Acesta este primul plugin pe care il instalez. El imi elimina din adresa URL cuvantul ‘category’. Nu imi plac deloc link-urile de genul “www.ceauru.ro/category/seo”. Nu mai bine arata “www.ceauru.ro/seo”, simplu si fara alte cuvinte inutile?
iThemes Security
Este un plugin care te ajuta sa iti protejezi site-ul impotriva atacurilor. Cel mai mult mi-a placut ca iti ofera o lista de brese de securitate si ti le grupeaza in functie de importanta lor. Cu ajutorul acestuia poti redenumi userul cu numele de ‘admin’, poti schimba prefixul tabelelor din baza de date, schimba link-ul de autentificare, etc. Pana in acest moment, pe site-urile pe care am instalat acest plugin nu am avut nicio problema de securitate. Este cel mai bun plugin de securitate gasit de mine pana in acest moment.
Contact form 7
Cu ajutorul acestuia creez diverse formulare pe care le afisez in paginile de contact, rezervare, etc. Acest plugin iti ofera posibilitatea de a trimite mesajul pe doua adrese de email diferite. Erorile si mesajele de succes afisate catre utilizatori se pot traduce direct din pagina de setare a formularului.
WP Subscribe Pro
Este un plugin util pentru a comunica mesaje cititorilor in functie de comportamentul acestora pe site. Cea mai utila functie mi se parea aceea de a determina momentul in care utilizatorul incearca sa inchida site-ul si ii afiseaza un mesaj presetat. Cu ajutorul plugin-ului iti poti creste destul de mult rata de abonare la newsletter. Mesajele presetate se mai pot afisa dupa cateva secunde de cand utilizatorul a intrat pe site sau dupa ce acesta a derulat un anume procent din pagina.
WP Super Cache
Asa cum se poate observa din numele plugin-ului, acesta este un plugin pentru cache. Cu ajutorul lui, site-ul se incarca mult mai rapid deoarece fisierele sunt incarcate utilizatorilor direct din cache. Aveti grija sa dezactivati cache-ul pentru utilizatorii autentificati si sa regenerati cache-ul in momentul in care ati actualizat site-ul.
Advanced Code Editor
Acest plugin in recomand celor care doresc sa editeze fisierele HTML, CSS, JS si PHP direct din panoul de control. Plugin-ul evidentiaza sintaxa limbajului de programare, numeroteaza liniile de cod si alte functii similare unui editor de text pentru programare.
Sunt sigur ca pentru fiecare plugin dintre cele enumerate de mine mai sus mai exista alte X variante dar, cu aceste plugin-uri m-am obisnuit si nu o sa renunt la ele decat atunci cand o sa gasesc o alternativa mai buna.